Alt du trenger å vite om vekstlys

22 januar 2024
Silje Elise Johansen

editorial

Vekstlys er essensielle verktøy for enhver entusiastisk gartner som søker å forbedre vekstvilkårene for sine planter, spesielt i situasjoner der naturlig lys enten er utilstrekkelig eller utilgjengelig. Med utviklingen av moderne teknologi, har det blitt enkelt å simulere sollys og etablere optimale forhold for fotosyntese gjennom hele året. I denne artikkelen skal vi dykke ned i vekstlysets verden og utforske dets betydning, ulike typer, hvordan du velger riktig lys for dine planter, og ikke minst, noen tips for hvordan du best kan benytte deg av dem i ditt eget hjem eller profesjonelle vekstområde.

Betydningen av riktig lys for plantenes vekst

Planters avhengighet av lys kan ikke undervurderes. Sollys er en primær energikilde som muliggjør fotosyntesen, hvorved planter omdanner lysenergi til kjemisk energi for vekst og utvikling. I perioder med begrenset sollys, som vintermåneder eller i deler av verden med mindre direkte sollys, kan mangel på adekvat belysning resultere i svak plantetilstand, langsom vekst og i verste fall plantenes død.

Vekstlys tillater gartnere å opprettholde en konstant og kontrollerbar lystilførsel, sikre at plantene mottar den nødvendige mengden lys for en sunn utvikling. Det gir også muligheten til å kontrollere lysets intensitet og spektrum, som kan varieres etter plantenes vekstfase; for eksempel, blått lys for vegetative vekst og rødt lys for blomstring og fruktproduksjon.

Flourescent lysrør

En av de mest brukte formene for vekstlys er fluorescerende lysrør. De er energieffektive og egner seg spesielt godt for småskala innendørs bruk, som stiklinger og unge planter. Blant fluorescerende lysrør finner vi T5, T8 og T12, hvor T5 er den mest intense og energieffektive av de tre.

LED vekstlys

LED (light-emitting diode) vekstlys har blitt stadig mer populære takket være deres lang levetid, energieffektivitet og evnen til å produsere et bredt spekter av lys som kan tilpasses plantenes behov. LED-lyspærer kan lages for å etterligne sollys nøyaktig, og moderne LED vekstlys kommer i mange forskjellige former og størrelser, inkludert paneler og pærer.

HPS- og MH-lamper

High Pressure Sodium (HPS) og Metal Halide (MH) lamper har lenge vært standarden i profesjonell plantedyrking. De produserer intens lys som trenger dypt inn i bladerommet, men de er også kjent for å forbruke mye energi og generere varme. Disse typer vekstlys krever ofte ekstra ventilasjon for å holde temperaturen nede.

growth light

Hvordan velge riktig vekstlys?

Når du skal velge vekstlys, er det noen nøkkelfaktorer du bør ta hensyn til. Først og fremst, tenk på arealet som skal belyses samt typen planter du dyrker. Små, urbane innendørs hager krever sjeldent den samme intensiteten som et større profesjonelt drivhus.

Ta også hensyn til energieffektivitet og varmeproduksjon, særlig hvis du dyrker i lukkede rom. LED lamper er ofte et godt valg i slike tilfeller, da de gir mye lys uten å produsere mye varme. Vurder også om du ønsker et fullspektrum lys, som gir et bredt lysomfang og kan være særlig effektivt for planters vekst i alle faser.

Tips for effektiv bruk av vekstlys

For å sikre den beste bruken av vekstlys, start med å bestemme plantenes lysbehov. Leddende faktorer inkluderer avstanden mellom lys og plante, tidsrommet plantene skal være utsatt for lys, og sikre at lyset distribueres jevnt over plantene. Pass på at du har et system som lar deg justere høyden på lysene ettersom plantene vokser.

Videre sørg for å ha en tidtaker for å etterligne en naturlig døgnrytme. Dette vil hjelpe deg med å sikre at plantene får «sove» og «våkne» ved faste tider, noe som er kritisk for deres helse.

Flere nyheter